ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

- Δεν υπάρχουν κοινές θέσεις των Δημάρχων για την διοικητική μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη"

- "Μύθος" οι μεγάλοι δήμοι στην Ευρώπη

- Τεράστια τα χρέη που θα πρέπει να διαχειριστούν οι "υπερδήμαρχοι"

- "Απρόσωπη" η νέα εξουσία

- Σύμφωνα με την εμπειρία του "Καποδίστρια", όσο αυξάνουν τα κονδύλια αυξάνουν αυξάνει και το μέγεθος των σκανδάλων

- Θα εξοικονομήσουν λένε 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο απο το "Καλλικράτη". Πόσο θα στοιχίσει στην πραγματικότητα η μεταρρύθμιση;

- Πως θα εξυπηρετούνται οι πολίτες στις απομακρυσμένες απο το κέντρο περιοχές;

- Θα έχουν όλες οι περιοχές του νησιού ίση μεταχείριση;

Η πρώτη διοικητική μεταρρύθμιση, με την επωνυμία «Καποδίστριας», εφαρμόσθηκε το 1998 και είχε ως αποτέλεσμα τον σημερινό χάρτη κατανομής των Δήμων και Κοινοτήτων στη χώρα μας.

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί η άποψη ότι όσο πιο μεγάλοι είναι οι δήμοι που θα προκύψουν τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα για τους δημότες, και ότι εμείς ως χώρα έχουμε υπερβολικό αριθμό δήμων, με αποτέλεσμα να σπαταλούνται πολλά χρήματα.

Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, θα ήταν καλύτερο ένας νομός να αποτελούσε έναν και μοναδικό δήμο, με τους υπόλοιπους πρώην δήμους να είναι δημοτικά διαμερίσματα!

Οσοι στηρίζουν την άποψη αυτή λένε οτι μας πιέζει και η Ευρώπη για τις συνενώσεις.

Ας δούμε όμως με στοιχεία τι συμβαίνει με τους Δήμους στην Ευρώπη.

Πρωταρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι το κόστος λειτουργίας των Δήμων επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό της χώρας μας μόνο κατά 0,7 % του Α.Ε.Π., ποσό που θεωρείται πολύ μικρό σε σχέση με άλλες απαραίτητες ή όχι κρατικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ευρώπη των 15 χωρών του 2007, στη Γαλλία υπάρχουν 36.684 δήμοι με μέσο όρο 1.720 κατοίκους ανά δήμο. Στην Ισπανία υπάρχουν 8.110 δήμοι με μέσο όρο 5.430 κατοίκους ανά δήμο. Στη Γερμανία υπάρχουν 12.341 δήμοι με μέσο όρο 6.690 κατοίκους ανά δήμο και στην Ιταλία υπάρχουν 8.101 δήμοι με μέσο όρο 7.270 κατοίκους ανά δήμο. Στην Ευρώπη των 15 χωρών υπάρχουν συνολικά 73.010 δήμοι με μέσο όρο 5.200 κατοίκους ανά δήμο.

Η Ελλάδα σήμερα έχει 1.034 δήμους με μέσο όρο 10.200 κατοίκους ανά δήμο. Ήδη καταδεικνύεται ότι είμαστε σε πληθυσμιακή «υπερσυμπύκνωση».

Με την πρόταση των 370 δήμων η αναλογία θα είναι 28.500 ανά δήμο!

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων στη Γαλλία έχουν το 95% των δήμων, στη Γερμανία το 75%.στην Ισπανία το 85%, στην Ιταλία το 71% και στη Φινλανδία το 50%.

Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι η μείωση των δήμων, στον βαθμό που επιχειρείται στη χώρα μας, είναι τουλάχιστον αναντίστοιχη με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και τάσεις.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα χρέη και τη μεγαλύτερη κακοδιαχείριση, από τα επίσημα στοιχεία που διαθέτουμε, την έχουν οι υπερτροφικοί δήμοι, πιθανώς διότι αφενός διαχειρίζονται μεγάλα οικονομικά ποσά και αφετέρου ο έλεγχος δεν είναι τόσο άμεσος και αποτελεσματικός.

Πιστεύουμε οτι η λύση στα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η επιστροφή στις κοινότητες.

Τα "μεγάλα" έργα έμειναν στα λόγια ή έμειναν στη μέση ή δεν είναι λειτουργικά. Στην ουσία κανένα απο αυτά τα μεγάλα έργα που έγιναν απο την τοπική αυτοδιοίκηση κατα την περίοδο του "Καποδίστρια" δεν απέφερε σημαντικά οφέλη.

Ο κάθε πολίτης βλέπει καθημερινά γύρω του αυτή την πραγματικότητα η οποία μπορεί να είναι λυπηρή αλλά πρέπει να τη δούμε κατάματα και να την αντιμετωπίσουμε. Οι ίδιοι οι πωλήτες πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτό το αδιέξοδο που μας οδηγούν.





Δεν υπάρχουν σχόλια: